2020. január 8., szerda

Hacsek Zsófia: Olvasópróba


A szerző megjegyzése:

Ennek a történetnek (is) története van... 😊 Immár harmadik éve vettem részt a bloggerkarácsony nevű játékban, vagyis készítettem ajándékot egy nekem kisorsolt másik játékosnak (ezt írtam 2017-ben, ezt pedig 2018-ban). Idei ajándékozottam, Hazel azt írta magáról a rövid bemutatkozásban, hogy színházrajongó, illetve sok más mellett A kőszívű ember fiait is szereti. Volt gyerekszínészként (fun fact: a bloggerkarácsony egyik szervezőjét, Lylát is egy színjátszókörben ismertem meg), illetve a fent említett regény köztudott rajongójaként nagyon boldog voltam, és lelkesen írtam az alábbi történetet, amely számomra nagyszerű lezárása lett a 2019-es évnek. Yriunk sokat 2020-ban is!



****


Julcsi próbálta elrejteni az arcáról a rosszkedvet, amikor meglátta, hogy Dávid és Panka együtt érkeznek meg a díszterembe. Ő már vagy öt perce ott üldögélt egyedül, még a tanárnál is előbb érkezett, ha már más dolga úgysincs. Mert hát nem őt kíséri le egy ilyen srác a büfébe, hogy melegszendvicset vegyen neki, mielőtt elkezdődik az olvasópróba. Hogy ennéd le magad, gondolta a lány, de persze Panka nagyon óvatosan evett, csak akkor harapott a szendvicsbe, amikor már leült a körberakott székek egyikére, Julcsival szemben.
- Szia, Julcsi! Remélem, jól telt a szünet!
És még kedves is. Még amiatt is rossz lelkiismeretet kelt az emberben, gondolta Julcsi, hogy kénytelen vagyok utálni, amiért ő kell Dávidnak, nem én.
Az egész téli szünet úgy telt, hogy megpróbálta kiverni a fejéből a srácot, aki úgyis elballag év végén, és akkor már könnyebb lesz, mert kit érdekel, hogy az iskolán kívül kivel randizik. Úgyse maradnak együtt, győzködte magát, az osztályban is van több lány, akiknek egyetemre ment a pasija, és egyik kapcsolat sem élte ezt túl. És akkor talán, ha mindketten a Színművészetire megyünk, ábrándozott tovább a lány… Panka úgyis más irányba tanul tovább, meg hát őt amúgy sem vennék fel a béna hangszíne meg hangsúlyozása miatt. Nem véletlen, hogy a tanár is mindig picsaszerepeket ad neki, ahol lehet affektálni. Most például Plankenhorst Alfonsine-t fogja játszani.
Dávidot viszont tuti felveszik, gondolta Julcsi. És ha ő már odabent van, akkor még van egy évem olyan szinten felkészülni a felvételire, hogy engem is felvegyenek. Ha kell, egy évig nem alszom, csakis monológokat memorizálok, musicalslágereket dalolok, és minden költő minden nagy kötetét oda-vissza megtanulom.
Persze megint Miki bá érkezett legkésőbb, elég elszállt egy figura volt. Ő volt az egyetlen az egész tanári karban, aki már a ballagás előtt is megengedte a színjátszós diákjainak, hogy tegezzék.
- Szép napot kívánok, kezdjük a munkát! – Mindig így köszönt, majd rögtön szét is osztotta a nyolc lefénymásolt paksamétát a diákok között. Hagyott nekik pár percet, hogy átlapozzák, ismerkedjenek vele.
Több értelme lett volna, gondolta Julcsi, ha már a téli szünetben szétküldi e-mailen. Persze nyilván azért nem tette, mert akkor még bőven nem volt kész maga a szöveg. Csak annyit írt, hogy a március 15-i ünnepségen A kőszívű ember fiaiból adnak majd elő egy rövidített, dramatizált verziót, már amennyi nyolc emberrel lehetséges, és a szerepeket is rögtön kiosztotta. Julcsi nagyon örült Edit szerepének, de annak már kevésbé, hogy Dávid nem Richárd lett, akivel Edit összejön a végén, hanem Ödön. De legalább Ödön feleségét kiírta Miki bá a rövidített verzióból, mert nincs annyi lány. Richárd szerepét a bamba Attila kapta, aki még csak kilencedikes, és semmi katonás vagy szexi nincs benne.
És az egy dolog, de Julcsi hallotta, ahogy félhangosan motyogja a szöveget maga elé, és meg-megakad a bonyolult, idegen szavaknál. És nemcsak Attila, hanem Panka is, Sanyi is, sőt, még Dávid is. Julcsi hirtelen úgy érezte, megveti ezt az egész társaságot, akiktől annyi nem tellett, hogy legalább elővegyék a regényt a téli szünetben, amint Miki bá szólt. Ő újraolvasta az egészet, biztos ami biztos, és most még talán jobban is tetszett neki, mint hetedikben, pedig már akkor is ez volt a kedvenc kötelező olvasmánya.
Itt mindenki tényleg mindenki lusta és hülye, döbbent rá szomorúan. Még az eszméletlenül jóképű Dávid is. És nyilván az egész próbafolyamat azzal fog telni, hogy a srácok egymásra licitálnak, mennyire utálják ezt a regényt és Jókait, és milyen szörnyűek ezek a hosszú, régies mondatok. Ő meg magányosan öleli majd magához ezt az egész csodaszép, talán sosemvolt, de mindenképpen szívdobogtató, romantikus regényvilágot. Még soha ilyen magányosnak nem érezte magát, mint amikor megint végiggondolta, mennyire nincs semmi köze ehhez a csoporthoz.
A darab Miki bá nagymonológjával kezdődött, aki magára osztotta az úgyis csak egyszer szereplő öreg Baradlay szerepét. Luca, alias Baradlayné, már most kapott pár rendezői instrukciót: ugyan nem fog belebeszélni Miki bá szövegébe, de arcjátékkal, testbeszéddel, meg a toll leejtésével azért reagál majd rá, mennyire hülyeségnek tartja, amiket az öreg haldoklás közben mond. Luca lelkesen jegyzetelt a margóra, a többiek figyelme viszont már most lankadt. A fiúk suttogva beszélgettek, Panka megint harapott a szendvicsből – és még mindig nem ette le magát! –, Dávid pedig odahajolt hozzá, és adott egy apró puszit az arcára. Panka vihogott. Julcsi legszívesebben megtépte volna.
- Most pedig a ti közös jelenetetek jön, Dávid és Luca – mondta Miki bá. Dávid összerezzent, de rögtön figyelmet erőltetett magára. – Te, mint Ödön, most érkeztél haza Oroszországból, ahol fényes karrier várt volna rád, hátrahagytad hű barátodat, meg a jó nőket a kuplerájban… mit röhögtök, gyerekek? Szóval hazajöttél, hogy átvedd a főispáni széket egy kis kelet-magyarországi vármegyében…
- Ez az Ödön teljesen hülye – szúrta közbe Sanyi, akiről mindenki tudta, hogy külföldön akar továbbtanulni.
- Dehogy hülye! – torkollta le Miki bá. – A reformkorban nagyon nem volt mindegy, hogy a tanult emberek külföldön maradnak enpluszegyedik hivatalnokok, vagy hazatérnek, hogy kiemeljék a porból az elmaradott, szerencsétlen kis Magyarországot. És különben is, Ödönnek Magyarországon volt a szerelme, Aranka. Nem emlékszel a könyvre?
Inkább Leoninnal kellett volna maradnia, gondolta kajánul Julcsi. Ilyen szuper homoromantikus bromance-t még a mai írók sem tudnának kitalálni. De azért ezt nem kötötte a többiek orrára. Szegény Miki bá még a szavakat sem értené.
- Szóval Dávid. Most érkeztél haza, anyukád kiment eléd az állomásra, hazamentek… – Mindenki jót vigyorgott azon, hogy a tizedikes Luca most a végzős Dávid anyukája lesz. – És megpróbál rávenni, hogy nősülj meg. Neked nem esik le egyből, hogy ő is azt szeretné, hogy Arankát vedd el, azt hiszed, hogy valami idegen nemeskisasszonyt szán neked, ezért az egész ötletet visszautasítod. De aztán megtudod, hogy Aranka az, és boldogan beleegyezel. Ennyi az első jelenet. Mehet?
Luca kezdte az olvasást.
- Fiam! Milyen nagyon megrémítettél baleseteddel!
- Már túl vagyunk rajta. Csakhogy látjuk egymást!
- Itt megöleled és puszit adsz neki – szúrta közbe Miki bá. Többen felröhögtek, Dávid viszont komoly arccal írta a papírra, amit a tanár kért.
- Itt szálljunk ki, anyám. Meg kell látogatnom atyám sírját.
- Pár másodpercig lehajtott fejjel álltok egymás mellett – instruált a tanár –, aztán továbbmentek a kastélyba, amit majd megcsinálunk papírmaséból, és ott mondod majd a következőt, Luca.
- Várj, Miki bá, még fel kell írnom… Igen. Házunk nagy nevezetességgel bír e megyében. Határoznod kell, mely állást foglalj el magad, kiket gyűjts magad körül, kiknek légy vezetője.
- Tanácsodat fogom kérni, anyám.
- Nehezedre esett hazajönnöd?
- Abban az órában készültem az útra, melyben leveledet kaptam.
- Nem gondoltál arra, hogy mint legidősebb Baradlay, az örökös főispáni szék elfoglalására vagy hivatva?
- Úgy tudom, hogy ebben a székben most egy adminisztrátor ül.
- Atyád végakaratában kijelenté, hogy halála után hat hétre nyújtsam kezemet ennek az adminisztrátornak. Azt akarta, hogy házunknak új oszlopa támadjon, ki elbírja azt a terhet, amit egykor ő viselt. Tudod, hogy ez a teher egy ország gondja.
- Ha atyánk végakarata ez volt – s ha te is úgy akarod…
- Hát teneked parancs az, amit én akarok?
Julcsi, amikor még a téli szünetben elképzelte, milyen lesz a március 15-i előadásra készülni, mindig úgy gondolta, hogy Dávid majd tökéletes romantikus hős lesz, és ő olvadozni fog, amikor csak megszólal. Ehhez képest a fiú olyan döcögősen olvasta ezeket a rövid mondatokat, olyan sokszor kellett visszaugrania az elejére, meg kisiskolásan szótagolnia, hogy az valami borzasztóan kiábrándító volt. Julcsi látta Miki bá arcán, hogy neki sem tetszik a dolog. Luca, aki sokkal hosszabb mondatokat kapott több idegen szóval, sokkal gördülékenyebben haladt velük.
Biztos ez az, amit mondanak, gondolta Julcsi, hogy a nők verbális képességei jobbak. Vagy talán csak arról van szó, hogy Dávidot ez az egész nem érdekli. Megcsinálja, mert feladat, de nem érzi magát Ödönnek. Nem is érti az egész karaktert. Julcsi szíve iszonyatosan megfájdult. Bezzeg én annyira Editnek érzem most magam… egy lánynak, aki mindent, az életét, a biztonságát, mindenét feltette a férfira, akit szeret, és aki végül el is nyerte a boldogságot Richárd oldalán… Vajon ki az én igazi Richárdom, ha nem ez a jóképű, de buta gyerek itt? Akinek még a butaságát is megbocsátanám, ha engem szeretne, és nem azt a folyton nyavalygós Pankát…
Ekkor vette észre, hogy valaki más is van a teremben rajtuk kívül. A díszterem másik felén, a színpad fekete függönye mögül integetett felé valaki. Először azt hitte, hogy valamelyik hülye osztálytársa ült be leskelődni, de aztán ráébredt, hogy egyetlen srác sem hord madártollas, nagy karimájú kalapot. És még a legdurvább matekdolgozatok előtt sincs senkinek ilyen beesett, hamuszürke arca. Ez a gyerek konkrétan úgy nézett ki, mint aki vagy egy hete nem evett, csak aggódott, menekült, rejtőzködött.
- Kimehetek, Miki bá? – suttogta Julcsi a tanár felé. Az csak biccentett, különben le sem vette a szemét Lucáról és Dávidról. Julcsi felpattant, kiment a díszteremből, de csak akkor csukta be maga után az ajtót, amikor már a fiatalember is kislisszolt mögötte. Sokkal idősebbnek tűnt az arca, mint bárkinek az iskolából, legalább huszonnyolc éves lehetett. Vagy csak a sok szenvedés miatt néz ki ilyennek? Julcsi észrevette, hogy sötét foltok borítják a ruháját, bármi lehetett, de leginkább – kicsit megborzongott – vér. Belenézett a férfi szemébe, és megdöbbent, milyen öreg a tekintete. Ha az arca huszonnyolc éves, akkor ez a szempár meg legalább száznyolc. Tényleg rengeteget szenvedhetett szegény! És tényleg, úgy ragadta meg Julcsi két vállát, mintha rögtön el akarna dőlni.
- Júlia kisasszony? – lihegte. – Azonnal velem kell jönnie!
Még soha senki nem hívott így, futott át a lány fején. Mit akar ez?
- Ki vagy te?
- Andreas Beckmann vagyok. Harmadik zászlóalj. Vagyis már összevont második-harmadik. Iszonyatos…! Úgy hullunk, mint a legyek, most lőtték el mellőlem a legdrágább cimborámat, már szegény Fritz Goldner barátunk is halálos sebet kapott…
- Várj, várj, lassabban! – Julcsi a karját nyújtotta Andreasnak, aki szinte rároskadt a teljes súlyával. – Kérsz egy pohár vizet?
- Vizet?! – hördült fel Andreas. – Hát van most idő vizet inni?! Azonnal vissza kell mennem, és a kisasszonyt is vinnem kell, mert meg van írva, hogy csak a kisasszony menthet meg minket!
- Vinni? Hova?
- 1848. október 31-e van, most zajlik az utolsó nagy csata Bécsben, most esik el a város. – Andreas fojtott, drámai hangon beszélt. – Mint mondtam, Goldner kapitányunk már halálán van. De Mausmann, a mi drága Mausmann barátunk még megmenekülhet. Meg kell menekülnie! Mindig mindenkiben ő tartotta a lelket. Aki mellett ő harcol, az elfelejti, hogy meghalni állt oda. Neki túl kell élnie ezt a poklot! És meg van írva, hogy maga fogja megmenteni, Júlia kisasszony.
- Hogyan? – hebegte Julcsi.
A fiatalember egy apró, bőrkötéses piros könyvecskét vett elő a zsebéből. Már azt is átitatta az izzadság és a vér.
- Ez az én legnagyobb titkom, Júlia kisasszony. Családomban apáról fiúra öröklődött. – Felcsapta a könyvet egy oldalpáron. – Ha az ember a jobb oldalára ír, teljesülhet egy kívánsága. Ha pedig balra ír egy kérdést, megkapja rá a választ. Szeszélyes varázserő, rébuszokban beszél, és mindig csak a következő lépéshez vezet el… de tényleg működik.
Julcsi megnézte a két oldalt. Bal oldalon szép gyöngybetűs írással ez állt: Was wird mit uns passieren? És alatta más írással: Bevor alles verloren geht, ruf Fräulein Julia zu dir! Még szerencse, gondolta Julcsi, hogy figyelek németórán. A másik oldalon pedig a szép írásnak a sebesen, hektikusan írt, jóval nehezebben olvasható változata: Bring mich zu Fräulein Julia!*
Úgy látszik, azt nem mondta neki a könyvecskéje, hogy a huszonegyedik századig kell értem jönnie, gondolta a lány. Andreas megragadta a karját, és mintha magától értetődő lenne, pennát és tintatartót kapott elő a zsebéből, és valamit firkált a jobb oldalra, nyilván valami olyasmit, hogy vigyél vissza minket. Ugyanis még mielőtt Julcsi tiltakozhatott volna, furcsa émelygés kerítette a hatalmába, forgott a világ, és mintha vákuummal szívta volna magához az a titokzatos kis piros könyv. Óriási hangzavar robbant a fülébe, és amikor megint kinyitotta a szemét, a legborzalmasabb kavalkádot pillantotta meg, amit életében láthatott.
Nehéz, iszonyú büdös köd a levegőben, azoknak a puskáknak a lehet ez a tömény füstje, amellyel folyamatosan lövi egymást a két tábor: a fehér egyenruhás katonák és a szedett-vedett forradalmárok. Mind olyasformák voltak, mint maga Andreas – tollas kalap, véráztatta ruha, beesett arc. Újabb és újabb férfi kiáltott fel a szívéhez kapva és hullott alá a barikádokról. Julcsi végignézett magán – ő még mindig a hétköznapi farmergatyáját és a kedvenc coldplayes pólóját hordta, nem vált belőle automatikusan bécsi felkelő csak azért, mert átkerült a tizenkilencedik századba.
De most mi a franc legyen?
Andreas eltűnt mellőle a könyvecskéjével együtt, és Julcsin hirtelen eluralkodott a pánik. Nem ragadhat ebben a korban! Pláne nem egy lövöldözés kellős közepén! Ösztönösen levetette magát magzatpózba, és odagurult a legközelebbi barikád alá. Nekiütődött egy hullának, jobb híján az ő véráztatta testét húzta magára, és úgy érezte, menten elájul. Úristen, mibe keveredtem?!
Csak egy részét látta annak, ami felette történik, de azt kívánta, bár egyáltalán ne látna semmit. Egy férfi egyensúlyozott a barikádon, testsúlya a fél lábán, kezében valami fegyver, nem látta pontosan, hogy mi, és csak úgy vaktában lőtt mindenfelé, hiszen a szürkületben és a füstben szinte semmit sem lehetett már látni. Olyan volt, mintha transzban lenne, és maga Julcsi is érezte, hogy valami sajátos tudatállapotba kerül, ezt a vérengzést nem lehet ép ésszel kibírni. Mindjárt lelövik ezt a szerencsétlent, és akkor majd pont őrá esik, és…
- Száz golyó, és egy sem talál! – rikkantotta ekkor a férfi, és még peckes pózba is vágta magát, hogy még jobban provokálja a támadóit. – De ha talál? Az szép halál!
Hol hallottam már ilyesmit? Julcsi félig-meddig kiszabadította magát a holttest alól, és ahogy mocorgott, a férfi észrevette. Lekiáltott neki:
- Csak nem a mi Andreas barátunk Júlia kisasszonya? Isten hozta! Sőt, Isten küldte! Hát itt tartunk, hölgyek a barikádokon? Most pedig tessék szíves lenni megmenteni minket.
- Megmenteni? Hogyan?
- Tudja az ég. Nekem Andreas barátom mondta, hogy maga fog minket megmenteni. Vigyázz!
A férfi még pont az utolsó pillanatban hajolt el egy golyó elől. Elvesztette az egyensúlyát, és lebucskázott a barikádról, Julcsi és a szerencsétlen halott fickó pont felfogták a zuhanását. Egymásba gabalyodva csúsztak a véres, poros földön, Julcsi érezte, ahogy végighorzsolódik az arca, szakad a nadrágja, mocskolódik a ruhája, teste.
- Nincs is szebb annál, mint a szép asszonyt ölelni! – vigyorgott rá a harcos. – Bár ennél nyugodtabb körülményeket is el tudnék képzelni.
- Ez nem vicces – morogta Julcsi. – Inkább koncentráljon, mielőtt tényleg lelövik.
Hogy mentsem meg ezt a maradék szerencsétlent?! Nem tudta összeszámolni, hányan élhetnek még közülük, csak az egymásba olvadó kavarodást érzékelte. Andreas könyvecskéje kéne ide, csak beleírná, hogy az egész kis csapat repüljön valahová máshová. De nincs nála toll. Meg különben is mondta, hogy szeszélyes varázserő, lehet, hogy neki nem is működne. Meg aztán a szabadsághősök is utálnák, ha méltatlanul megmentené őket az áldozatuk elől, amit a nagy eszméért hoznak. Ezek igazából meg akarnak halni.
Csak Mausmann nem halhat meg! Julcsi megszorította a férfi elrongyolódott kabátujját, mert hát tudta ő végig, hogy egyetlen ilyen őrült lehet az egész forradalmi ifjúságban, aki még ebben a helyzetben is csak humorizál meg versel. Őt tényleg meg kell menteni! Mert ha lelövik itt, akkor később, Buda ostrománál nem lesz, aki feláldozza magát Ödön helyett. És ha Ödön meghal, akkor Richárd azzal a tudattal végzi be a csatát, hogy soha nem kérhetett tőle igazán bocsánatot, és keserűségében nyilván elborul az agya, és még a szabadságharc vége előtt levágatja magát valamelyik csatában… És akkor Editet sosem veszi el senki, a gyerekeik sosem születnek meg, a kis Károlyka meghal a dajkanőnél, talán Jenő is öngyilkos lesz, amilyen érzékeny hülye, ki tudja, mi lesz Baradlaynéval, Arankával, a gyerekekkel… Julcsi megborzongott. Egy egész család, sőt, egy egész regény sorsa múlik most azon, hogy ő mit tesz!
- Mi a fene?! – kiáltott fel fölöttük valaki. – Egy asszony, itt?!
Julcsi féltérdre ereszkedett, és minden létező színészi kvalitását beleölte a rekedt hangba, a villogó szembe.
- Nem asszony vagyok én, fiam, hanem a dédunokád dédunokájának szelleme! Jobb, ha tőlem tudod meg, mint mástól: megölhetsz akár száz embert is itt, de végül úgyis a szabadság eszméje fog győzni!
A fehér egyenruhás katonák riadtan hátráltak, amitől Julcsi még jobban felbátorodott.
- Igen, igen! Menjetek csak, és mondjátok el a bajtársaitoknak is! Aki ma leteszi itt a fegyvert, azt áldani fogja az utókor!
Már majdnem teljesen berekedt, tudta, hogy pár másodpercig bírja már csak, utána mindenképpen kiesik a szerepből. De szerencsére ennyi is hatott: a katonák tényleg visszavonultak. A férfi, aki Hugo Mausmann-nak tűnt, döbbenten lesett utánuk, aztán Julcsira nézett, kicsit hitetlenkedve, de elismerően.
- El kell tűnnie innen – mondta a lány. – Biztosan erősítésért mennek. Szedje össze az embereit, és szökjenek ki a városból, ahol tudnak.
Más elrongyolódott, véres alakok közeledtek, akik ugyan semmit sem értettek abból, ami az előbb történt, de azt így is megértették, hogy Julcsira érdemes odafigyelni.
- Azt akarja a kisasszony, hogy szökjünk? – szólt az egyik. – Az gyávaság!
- Nem. Azt akarom, hogy hagyják el ezt az elesett várost, ahol a biztos halál vár magukra, és menjenek Magyarországra, ahol nagy szükség lesz minden harcképes emberre.
Valaki megérintette Julcsi vállát. Andreas állt mögötte. A lány hirtelen zavarba jött, maga sem értette, miért.
- Júlia kisasszony… amit az imént a szabadságról mondott… az tényleg úgy lesz?
Julcsi sóhajtott.
- Hát bizonyos értelemben igen. A lényeg az, hogy ne adják fel a harcot, mert van miért!
- Igen! – kiáltotta az egyik ifjonc, és a többiek is lelkesen emelték fel a szedett-vedett fegyvereiket.
Mausmann odaperdült Julcsihoz, és megragadta a kezét.
- Ezt soha nem felejtjük el önnek, kisasszony. – Julcsi érezte, amint a férfi puha ajka a kezét érinti. Elpirult, még zavartabban érezte magát.
- Hát, jó a huszonegyedik századi ember a háznál…
Andreas még a szavakat sem találta. Julcsi egy forró, őszinte ölelést kapott tőle, ami mégis többet mondott, mint akárhány szó. Milyen kellemes az illata, gondolta a lány, még a harc vér-, izzadság- és félelemszaga közepette is. Bárcsak maradhatna még ebben az ölelésben órákig, vagy az idők végezetéig…
- Nincs időtök – motyogta Andreas fülébe. – Mennetek kell.
A fiatalember kibontotta az ölelésből. Előkapta a zsebéből a könyvecskéjét.
- És önnek is haza kell térnie, Júlia kisasszony. – Kitépett egy lapot a könyvből, valamit ráfirkált, majd kétrét hajtotta és átnyújtotta Julcsinak. – Ezt majd akkor nézze meg, ha már visszatért a maga századába.
Julcsi nem bírt többé Andreasra nézni, aki mindjárt hazaküldi őt ugyanúgy, ahogyan idehívta, sem a reményteljes fiatalok arcába, akiknek nem árulhatja el, hogy az ügyük az ő idejükben még semmiképpen nem fog győzni. Vajon elég volt, hogy ennyit tettem? Nem akart ezen gondolkodni, inkább az ujjai közül kikandikáló lapszéleket nézte.
- Julcsi!
Felkapta a fejét. A díszterem előtti folyosón állt, Attila kiáltott rá az ajtóból.
- Siess már egy kicsit, a mi jelenetünk jön, mindenki rád vár!
- Jó, jó, bocsi.
- Leejtettél valamit – mutatott a földre a fiú. Julcsi felkapta a cetlit, és átfutotta a szöveget.
Aufs baldige Wiedersehen, Fräulein Julia! A mielőbbi viszontlátásra, Júlia kisasszony. És alatta egy apró szív. Julcsi egész arcát, egész testét elöntötte a forróság.
- Jaj, tényleg, köszi.
Attila is rápillantott a cetlire, és elvigyorodott.
- Üzenet a barátodtól? – kérdezte, miközben már a díszterem ajtaját nyitotta, és előreengedte Julcsit. Ott ült az egész csapat, ugyanúgy, ahogyan pár percre magukra hagyta őket, kezükben a papírkötegekkel, ő pedig rájuk mosolygott.
- Elnézést, Miki bá, már itt is vagyok.
- Nagyon helyes. Akkor nézzük a második jelenetet…
Amikor Julcsi leült, egy pillanatra meglátta, hogy Dávid különösen néz rá, úgy, ahogyan még soha. Bizonyára meghallotta Attila megjegyzését a barátjáról, aki üzent neki. Az eddigi udvarias érdektelenségét felváltotta valami új: mintha Julcsi valami megfejtendő titok lenne, ő pedig nem is találna érdekesebbet annál, minthogy utánamenjen ennek.
Julcsi nem nézett vissza a fiúra. Valahogy már egyáltalán nem érdekelte, mit gondol róla Dávid. Nem is értette, hogyhogy nem látta még tíz perccel ezelőtt sem, hogy ő is csak egy a sok érdektelen gyerek közül ebben az iskolában, aki ugyanazokkal az érdektelen dolgokkal foglalkozik, mint mindenki más is itt. Úgy látszik, gondolta, még tíz perc is sok mindent meg tud változtatni az ember életében.
Rámosolygott a tanárra, aztán az orra elé emelte a szövegkönyvet. Attila olvasni kezdte az első pár sort, ő pedig várta, hogy jöjjön a végszó.






A német sorok jelentése: „Mi lesz velünk?”; „Mielőtt minden elveszik, hívd magadhoz Júlia kisasszonyt!”; „Vigyél Júlia kiasszonyhoz!”





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Benesóczky László: Látlelet a paradicsomból

Kis csoportunkat hatéves fennállása alkalmából Isten éltesse sokáig! A versem közlése előtt egy szemelvényt is hoznék ide Adorno Derűs-e a ...